JLM_teknik_logo
Søg
Close this search box.

JLM teknik er med til at sikre fremtidens arbejdsstyrke

Jydsk Løfte- og Maskinteknik i Hobro uddanner tre klejnmede, og er med til at sikre fremtidens arbejdsstyrke. En uddannelse, hvor der både er plads til drømme om Stålkongen, maskinmester og værkstedshumor. 

JLM teknik_Firmadomicil

Foto: Thea Bryld. Fra venstre, Lærlinge Tobias Hjorth, William Schack og Simon Vestergaard.

Dybt begravet i det rå jern, er virksomhedens kommende klejnsmede at finde. I en kombination af det traditionelle håndværk og avanceret teknologi skaber de konstruktioner fremstillet af jern, stål og andre råmaterialer enten som produktion eller reparation.

Udover et par hænder, der er skruet rigtigt på, kræver jobbet en 4-årig erhvervsuddannelse, der veksler mellem skoleophold og læreophold.

Lærlingene hos Jydsk Løfte- og Maskinteknik, Simon Vestergaard, Tobias Hjorth Nielsen og William Schack, har vekslet mellem skolebænken og som lærling. På nuværende tidspunkt færdiggør de deres lærling periode i virksomheden.

Stålkongen er den allerfedeste
21-årige Simon Vestergaard fra Klejstrup startede tilbage i 2019 på Aars Erhvervsskole, for at uddanne sig til klejnsmed. Først tilbragte han 40 uger på skolebænken, hvorefter han stod overfor en 13 måneders lærlingeperiode hos Jydsk Løfte- og Maskinteknik, der holder til i Hobro.

13 måneder, som for hver dag har vist sig at være forskellig, uanset om Simon er på montage eller har sin arbejdsgang i fabrikkens værksted. Især den sidste periode som lærling har været med til at udvikle ham. Flere udfordringer og sagsnumre er blevet lagt på hans skuldre, hvilket også har gjort ham mere selvstændig.

”Jeg synes selv jeg er blevet møj mere selvstændig, efter jeg har fået mine egne opgaver. Det er dejligt, at de er trygge ved at give mig en opgave, uden de skal holde øje med en. Modet kommer, når man får mere ansvar.”

Endnu mere ansvar ser den unge læring frem til, når han d. 1. januar kan kalde sig færdiguddannet klejnsmed efter sin svendeprøve. Flere udfordringer står for enden af stationen, og selv en nyuddannet klejnsmed spejler sig i de helt store.

”Stålkongen er jo den allerfedeste, Dansk Stål. Hvis man fik en idé, som ham, der bare sparker igennem.”

Lærling_hos_JLM_teknik

Foto: Thea Bryld. Fra venstre, Lærling Simon Vestergaard på sin arbejdsplads.

Drømmen om at læse videre
18-årige Tobias Hjorth Nielsen er gået i sin fars fodspor, og efter smedelinjen på EUD fløj Tobias videre til Erhvervsskolen i Aars, hvor han er startet på klejnsmedeuddannelsen. For Tobias tager uddannelsen 5 år, da han, med en EUX-uddannelse, både står med et studenter- og svendebevis i hånden efter endt uddannelse.

”Jeg kunne måske godt tænke mig at videreuddanne mig, hvilket også er grunden til, at jeg tager en EUX. Måske som maskinmester, hvor man har ansvaret, og eksempelvis sørger for at et helt skib fungerer, som det skal.”

Inden da, står Tobias overfor en et-årig lærlingeperiode, efter at have skrevet kontrakt med JLM Teknik tilbage i marts måned. Nu træder Tobias hver dag ind i værkstedet kl. 7.00, hvor han får tildelt sine opgaver.

”Der er styr på tingene, og mange forskellige muligheder for at lære ting. Man får ikke bare en svejser i hånden, og så er det det, jeg laver det næste år. Jeg har prøvet alle mulige maskiner, såsom lokke, bore med søjleboremaskinen og svejse, både tig og mag svejsning,” siger Tobias.

Glæder sig til at bygge noget op fra bunden
Nyeste lærling i rækken, siden Jydsk Løfte- og Maskinteknik fik deres første klejnsmed lærling tilbage i juni 2005, er 19-årige William Schack.
D. 16. maj kunne han for første gang begynde sin arbejdsgang i virksomheden, hvor det egentlig bare var for at snuse lidt til faget. Efterhånden blev det dog tydeligt for William, at han gerne ville uddanne sig til klejnsmed.

”Da jeg kom, snakkede vi om hvad de kunne tilbyde. Det var blandt andet en læreplads som klejnsmed. Jeg havde egentlig tænkt mig bare at uddanne mig som smed, men selvom uddannelsen som klejnsmed tager flere år, får jeg jo en masse flere fordele og blevet specialiseret lidt mere,” siger William.

Sidenhen har William arbejdet i virksomheden, og for små tre uger siden, kunne han skrive under på en lærlingeplads med start fra midten af januar, efter han har været på skolebænken for en kort periode. Selvom det alligevel er blevet til mange opgaver, følger der noget særligt med titlen som lærling. 

”Jeg har fået lov til meget, selvom jeg ikke er lærling. Som arbejdsmand har jeg blandt andet været med til at samle pumper og slanger, og været med ude til montering, men jeg glæder mig også til at lave flere ting fra bunden og få lov til at svejse mere,” fortæller William.

JLM teknik_værksted

Foto: Thea Bryld. Fyraften i værkstedet.

Fredagsfyraften i værkstedet
Tilbage i værkstedet banker fyraften på døren. Det er fredag. Stål, værktøj og hverdagens opgaver er stille blevet lagt til side. I stedet er hænderne fyldt med en fransk i den ene hånd og en Carlsbeg i den anden. Verdenssituationerne bliver vendt i det lille hjørne i værkstedet, hvor både Søren Pape og Jennifer Lopés’ kærlighedsliv bliver vendt fra ende til anden.

”Jeg kan meget godt lide at være her. Jeg synes det er en fed værkstedhumor der er her, den er jeg stor fan af. Det fandme hyggeligt,” slutter William Schack af med at sige.

Skal din virksomhed bruge en ny kran?

Vi har gjort det lettere for dig, at få et tilbud på en kran: Når du har udfyldt formularen, så kontakter vi dig med et skræddersyet tilbud.

kranformular_popup_jlm_teknik