Søg
Close this search box.

JLM teknik formindsker arbejdsskader

Hvordan formindsker man arbejdsskader / løfteskader på arbejdspladsen?

 I nedenstående afsnit kan du læse hvad de hyppigste arbejdsskader er, indenfor byggebranchen. Til sidst i afsnittet kan du læse om hvilke vakuumløftere fra JLM teknik, der er tilpasset dit behov for at forebygge arbejdsskader.

Statistikken fra Arbejdstilsynet viser nogle af de problemer / sygdomme, der er opstået hos medarbejderne, der har været udsat for en kortere- eller længerevarende påvirkning af diverse belastning på arbejdspladsen. Her kan man bl.a. se at rygproblemer i mange tilfælde er affødt af ”tunge løft, træk og skub, forflytning af personer, bæring af byrder”, ”ryk og pludselig ændring af belastningen”, ”arbejde med ryggen bøjet eller vredet” samt ”gentagne bøjninger og/eller vridninger af ryggen”.

Grafer-fra-AT

Problemer med nakke og skuldre afstedkommes ofte af faktorer som ”arbejde med løftede skuldre eller løftede arme”, ”arbejde med hænderne i/over skulderhøjde eller bagved kroppen”, ”længerevarende arbejde med hænderne ud over optimalt arbejdsområde”, ”relativt tunge løft, træk og skub, længerevarende bæring af byrder” samt ”ryk og pludselig ændring af belastningen”.

Grafer-fra-AT2

Rapporterede arbejdsskader, der involverer hånd- og armbesvær skyldes i mange tilfælde f.eks. ”relativt tunge løft, træk og skub”, ”længerevarende bæring af byrder i hånden” og ”ryk og pludselig ændring af belastningen”.

Grafer-fra-AT3

Kilde: Arbejdstilsynet – Muskel- og skeletbesvær, sygdomme og påvirkninger i arbejdet (https://at.dk/regler/at-vejledninger/arbejdsrelateret-muskel-skeletbesvaer-d-3-4/)

Det nedenstående diagram fra Arbejdstilsynet viser procentsatser over de hyppigste arbejdsulykker / arbejdsskader inden for byggeribranchen i perioden 2015-2019. Her kan man se at 19% af disse ulykker skyldes Akut fysisk overbelastning.

Grafer-fra-AT4

Kilde: Arbejdstilsynet – Anmeldte arbejdsulykker efter AML 2015-2019 som er sket inden for byggeriet, fordelt på skademåde (ulykkestype) (https://at.dk/media/6533/faktaark-ulykker-byggeriet.pdf)

Bestræbelserne på helt at undgå arbejdsskader og løfteskader på arbejdspladsen, er prisværdige, men formentlig ikke sandsynlige lige med det første. Dog er udviklingen inden for løfteudstyr til praktisk taget enhver branche i dag kommet så langt og opererer på så højt et niveau, at en stor del af den fysiske belastning er blevet taget af medarbejdernes skuldre.

I løbet af de sidste ti-tyve år er det fysiske løftearbejde blevet gjort nemmere via udviklingen af unikt og brugervenligt løfteudstyr til hindring af sådanne arbejdsskader.

For virksomheder er det selvsagt anbefalelsesværdigt at anskaffe godkendt løfteudstyr til krævende løfteopgaver, både for at skåne medarbejderne, højne effektivitet og skabe et optimalt arbejdsmiljø. Hårdt fysisk arbejde med f.eks. krævende og tunge løft kan i mange henseender afholde mange fra at uddanne sig inden for sådanne brancher. Dette skyldes selvsagt frygt for arbejdsskader og slidskader allerede i en tidlig alder, der potentielt kan føre til sygemelding og risiko for varige mén som følge af overbelastning ved arbejdsskader.

Vi vil gerne komme med et eksempel på revolutionerende løfteudstyr, der har gjort arbejdsdagen nemmere for millioner af mennsker på arbejdsmarkedet, og samtidig øget effektivitet og omsætning for virksomhederne.   

En vakuumløfter er et værktøj til håndtering og løft af tunge elementer inden for mange brancher, og der er ikke tale om et komplekst specialværktøj, som det kræver efteruddannelse og kurser for at kunne anvende. De fleste vakuumløftere er brugervenlige, og betjeningspanelet er reduceret til et minimum for netop brugervenlighed. Vakuumløfteren virker, som navnet indikerer, via et stærkt vakuumsug, der hægter sig fast til den enhed, som skal løftes.) Motordriften i en vakuumlufter kreerer suget, og i JLM tekniks standardprogram opererer vi med fire varianter af vakuumløftere:

  • Alpha: Vakuumløfteren til sække eller de lidt større og tungere opgaver. Alt afhængig af konfiguration løfter denne model fra 20 til 300 kg.
  • My: Er næsten en kopi af Alpha, men til de lette løft og den lille hånd. Denne løfter op til 65 kg.
  • Tau: Vakuumløferen med pistolgreb. En vakuumløfter med mulighed for meget høj hastighed. Denne kan løfte op til 65 kg. (Kommer snart).

Vakuumløftere er uovertrufne til håndtering af emner som f.eks. sække, papkasser, træplader, plastkasser samt et hav af andre emner / produkter. Porøse materialer kan være svære at håndtere ved løft, men også her er vakuumløfteren smidig og effektiv. Skulle energitilførslen til vakuumsuget uheldigvis blive afbrudt, vil vakuumløfteren ikke slippe emnet, men derimod sænke emnet sikkert ned mod et underlag, og først her slipper sugekoppen emnet, så der ikke opstår arbejdsskader eller skader på det emne, der løftes. En vakuumløfter er dermed noget af det mest sikre, når det kommer til løft og håndtering af emner på arbejdspladsen.

Udover vakuumløftere findes der mange andre stærke løsninger inden for løfteudstyr, som kan mindske fysisk belastning og derved hindre arbejdsskader og løfteskader hos medarbejderne. JLM teknik forhandler mange løsninger til optimale forhold med hensyn til løfteudstyr på arbejdspladsen – uanset branche. Dine behov afhænger selvfølgelig af din branche og hvilke emner, du har brug for at løfte. Af løsninger kan vi f.eks. nævne svingkraner, søjlekraner, Powr-Grip vakuumsug, taljer og hejs samt løftevogne. JLM teknik har et stort udvalg af kvalitets løftevogne med integreret lastplade, der kan løfte fra 50 kg og op til 250 kg.

Bekæmp og formindsk arbejdsskader og løfteskader med det korrekte løfteudstyr på arbejdspladsen.

Du kan se udvalget af vakuumløftere nedenfor:

Skal din virksomhed bruge en ny kran?

Vi har gjort det lettere for dig, at få et tilbud på en kran: Når du har udfyldt formularen, så kontakter vi dig med et skræddersyet tilbud.

kranformular_popup_jlm_teknik